Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Ga naar de inhoud
Cybersecurity …en MediaMarkt is de volgende.
  • Home
  • Actueel
  • Cybersecurity …en MediaMarkt is de volgende.

Cybersecurity …en MediaMarkt is de volgende.

Gepubliceerd op 9 november 2021

Cybersecurity …en MediaMarkt is de volgende.

Deze week in het nieuws: opnieuw is een bekende onderneming getroffen door een cyberaanval. Electronica retailer MediaMarkt ondervindt op dit moment grote problemen omdat computer- en kassasystemen niet meer volledig bruikbaar zijn. De winkel en online verkoop kan vooralsnog wel doorgaan maar bestellingen en retourzendingen kunnen niet worden afgehandeld.

Deze week in het nieuws: opnieuw is een bekende onderneming getroffen door een cyberaanval. Electronica retailer MediaMarkt ondervindt op dit moment grote problemen omdat computer- en kassasystemen niet meer volledig bruikbaar zijn. De winkel en online verkoop kan vooralsnog wel doorgaan maar bestellingen en retourzendingen kunnen niet worden afgehandeld.

Mediamarkt is actief in 15 landen, heeft ruim 500 filialen (51 in Nederland) en een omzet van 21 miljard euro per jaar. Naar verluid hebben alle landen last van de cyberaanval. Wat er precies is gebeurd is niet bekend gemaakt, maar er is vanuit de onderneming intussen wel bevestigd dat het om een ransomware aanval gaat. Zorgelijk is dat naar verluid alle systemen wereldwijd onderdeel zijn van de aanval.

Bij dit type aanval zijn cybercriminelen de computersystemen van een bedrijf binnengedrongen en hebben bestanden ontoegankelijk gemaakt. Onder de dreiging om gevoelige informatie openbaar te maken wordt losgeld geëist. Dit gaat vaak om substantiële bedragen. In het geval van MediaMarkt zou een vergoeding geëist worden van 50 miljoen dollar (aldus RTL Nieuws). Een gemiddelde MediaMarkt-vestiging draait ongeveer 100.000 Euro omzet per dag. Hoe groot de nu gemiste omzet is valt moeilijk in te schatten, maar een paar duiten zal het zeker gaan kosten.

Explosieve groei!

Cybercriminaliteit is een explosief groeiende bedreiging voor iedereen in Nederland. De grote incidenten worden aandachtig gevolgd door de pers, maar realiseer u dat het gevaar veel breder aanwezig is. Dit jaar is het aantal gemelde gevallen verdrievoudigd t.o.v. 2020. Nu worden per maand ongeveer 1400 aangiftes door de politie ontvangen. En daarbij dan weer de kanttekening dat maar 1 op de 3 benadeelden ook inderdaad naar de politie stapt om aangifte te doen. We hebben een nieuwe criminele bedrijfstak die erg lucratief is en voor flinke problemen gaat zorgen.

Thuiscomputer als ingang

Deze statistieken zijn inclusief de incidenten die in een thuisomgeving plaatsvinden. Ruim een derde van deze thuisincidenten betreft het plaatsen van malware of hacken van apparatuur. Met name in deze vorm van cybercriminaliteit schuilt een indirect risico voor uw onderneming. Het thuiswerken is flink toegenomen en in welke vorm dan ook een blijvertje. Zonder aanvullende maatregelen zijn de beveiligingsprotocollen van uw IT structuur in een thuisomgeving onvoldoende effectief. Oftewel, het is niet ondenkbaar dat malware gedownload via de spelcomputer van het zoontje via een thuisnetwerk van uw medewerker uiteindelijk in uw bedrijfsomgeving terecht kan komen. En dat, blijkt nu al, is levensgevaarlijk!

Check, check, dubbelcheck.

Het is echt de hoogste tijd om in actie te komen. Het netwerk security-team van Work-EAZY zit klaar om uw IT omgeving van kop tot teen door te lichten. Het inrichten van een solide back-up structuur is hier onderdeel van. Ons dienstenpakket bevat een groot aantal oplossingen die uw beveiliging kan optimaliseren, inclusief het geavanceerde CrowdStrike.

En minstens net zo belangrijk: we denken graag mee om te zorgen dat uw medewerkers op een efficiënte manier hun werk kunnen blijven doen: met slimme oplossingen en 24/7 gebruikers-support.
(data: CBS 2021 / politie.nl – foto: flickr)

Meer weten – neem contact met ons op!

Meer informatie?

Bel 085-7441004
info@work-eazy.com

Vul een naam in
Vul een (geldig) e-mailadres in
Vul een telefoonnummer in

Work-EAZY gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Om te kunnen antwoorden of reageren op uw vraag of opmerking zult u door ons benaderd worden. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring. Afmelden kan in elke e-mail die u van ons ontvangt.