CES 2017: IOT en GROK
Gepubliceerd op 9 januari 2017
De CES in Las Vegas heeft de deuren weer gesloten. Het is dé plek om het nieuwste en laatste te ontdekken op het gebied van consumenten elektronica en digitalisering. Onze conclusie is samengevat in 2 afkortingen: IOT (Internet Of Things) en GROK (Get Rid of your Keyboard).
De CES in Las Vegas heeft de deuren weer gesloten. Het is dé plek om het nieuwste en laatste te ontdekken op het gebied van consumenten elektronica en digitalisering. Onze conclusie is samengevat in 2 afkortingen: IOT (Internet Of Things) en GROK (Get Rid of your Keyboard).
CES 2017 – IOT en GROK komt eraan.
Gadgetsfreek? CES in Las Vegas moet je een keer meegemaakt hebben. Afgelopen week was het gokparadijs de tijdelijke schatkamer voor liefhebbers van elektronica gadgets en consumenten elektronica. Je kunt hier meerdere dagen rondlopen zonder je een moment te hoeven vervelen. CES is al de showcase geweest voor veel producten en ontwikkelingen die opeens succesvol worden en er toe doen. Twee ontwikkelingen lichten we voor u uit.
Internet of Things (IOT)
Steeds meer apparaten krijgen een internet aansluiting en worden “slim”. En dus kunnen we deze op afstand aan/uit zetten, besturen en personaliseren. Deze trend lijkt nu echt door te zetten. Naast de digitale kamerthermostaat of verlichting, is het aantal pratende koelkasten groeiend (Samsung, LG), kies je voor een kussen die zelf de ultieme slaaptemperatuur instelt (Moona) en kun je zelfs digitaal je haar borstelen (Withingsbrush). Heel eerlijk: de toegevoegde waarde is ons niet helemaal duidelijk geworden. LG ziet graag dat we hun Hub Robot in huis nemen. Veel kan hij nog niet maar hij/zij (wat is een robot eigenlijk; m/v?) kan je wel heel schattig aankijken; beetje een labrador op wielen dus.
Get rid of your keyboard (GROK)
Veel digitale interactie vindt plaats via een toetsenbord en maakt gebruik van een menustructuur om functies te activeren. Daarmee kunnen we uiteraard heel veel, maar echt handig is het natuurlijk niet. De volgende stap lijkt zich nu duidelijk te presenteren in de oplossing die Amazon biedt met Alexa, een cloud-based stem gestuurde persoonlijke assistent. Alexa is een operating systeem dat makkelijk te integreren is in veel apparatuur in huis of bedrijf. Je geeft een voice opdracht en Alexa voert deze uit. Voor Amazon uiteraard geweldig als je via Alexa een nieuwe oplader voor je iPhone bestelt en deze zonder verdere tussenkomst de volgende dag door Amazon thuis wordt geleverd. Maar Alexa ontwikkeld zich razendsnel als nieuw operating systeem, dat blijkt als we goed rondkijken op de CES. Het aantal tv’s, lichtapplicaties, pc-consoles, huishoudelijke apparaten, etc. die gebruikmaken van Alexa is niet meer op te tellen. Alexa is snel gemeengoed aan het worden en wordt daarmee mogelijk het nieuwe Windows van te toekomst.